Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński)
Strona glówna
Austriacka potrawa, kawałek cielęciny panierowanej w bułce tartej,
usmażony na maśle i podany z plasterkiem cytryny.
Pochodzenie
Austriacka potrawa narodowa, kawałek cielęciny panierowanej
w bułce tartej, usmażony na maśle i podany z plasterkiem cytryny.
Tradycyjnym dodatkiem jest sałatka ziemniaczana.
Wierną i przybliżoną formą nazewnictwa jest „sznycel po wiedeńsku” robiony z wieprzowiny.
Podanie
Zazwyczaj w Wiedniu, tak też
mi podano sznycla wiedeńskim Heurigen'ie (austriackiej gospodzie),
sznycel cielęcy serwuje się z sałatką z ziemniaków, plasterkiem/ćwiartką cytryny i
opcjonalnie gałązką pietruszki.
Powstanie
Sznycel wiedeński to kotlet cielęcy panierowany w bułce tartej,
usmażony na maśle i podany z plasterkiem cytryny.
Choć nazwa wskazuje na austriackie pochodzenie, to jednak potrawa ta wywodzi się z Włoch.
Do Austrii sprowadził go feldmarszałek hrabia Joseph Radetzky, który był dowódcą
wojsk austriackich we Włoszech.
Jak zrobić?
Mięso rozbijamy cienko, na grubość ok. 4 mm. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Kotlety obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i w bułce tartej.
Patelnię rozgrzewamy wraz z olejem, po czym smażymy kolety.
Przekładamy je dopiero wtedy, gdy smażona strona będzie już gotowa.
W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzanej z łyżką masła,
wybijamy jajka i smażymy je w całości pod przykryciem,
aby białko szybko ścięło się także z wierzchu, a żółtko było płynne.
Kotlety podajemy na talerzach w towarzystwie ziemniaków
i przykryte sadzonymi jajkami.
Ciekawostki
Sznycel wiedeński pojawił się
najpierw w kuchni austriackiej, skąd przywędrował do Polski.
Trzeba jednak pamiętać, że polski kotlet schabowy robi się z mięsa
wieprzowego, a nie cielęcego.
Niewątpliwie podstawową różnicą, jaka dzieli
tradycyjnego polskiego schabowego od sznycla prosto z Wiednia, jest
mięso. Co prawda sznycel wieprzowy również pojawia się na austriackich i niemieckich stołach, ale
dla wielu miłośników kulinariów nadal liczy
się tylko ten przygotowywany z cielęciny.
Podobne dania
Odpowiednik sznycla można znaleźć także w Argentynie.
Danie nazywane milanesa jest jednak przygotowywane z mięsa wołowego.
W kolei we Włoszech skosztować można cotoletta alla milanese, czyli sznycla
w panierce z tartej bułki, jajka i parmezanu.
Smaży się go na oliwie z oliwek.
Włosi i Austriacy spierają się o to, kto był pierwszy.
Austriacy uważają, że włoskie danie to wariacja na temat ich sznycla, z
kolei Włosi twierdzą, że to
austriacka potrawa inspirowana była ich kotletem.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL